Vi minns Taina Boberg

Taina Boberg. Bilden tagen till programbladet för Den tatuerade änkan 2013.

Taina Boberg. Bilden tagen till programbladet för Den tatuerade änkan 2013.

Taina Boberg, 82 år boende i Borgholm, har hastigt lämnat oss. Hon saknas av många. För oss var Taina framför allt konstnären, musikern och amatörskådespelaren. Utmärkande för Tainas person var hennes goda humör, det smittande skrattet och hennes nyfikenhet på livet. I Teater Proximus var hon engagerad sedan starten år 2001 där hon gestaltade en rad olika minnesvärda roller. Hon uppträdde i olika sketcher och i fyra av föreningens Lars Molin-produktioner i Källa bygdegård och vid Södviks gästgivaregård. Hennes ”final” blev sommaren år 2013 då hon spelade faster Agnes i föreställningen ”Den tatuerade änkan”. Lars Molins son Rickard såg flera av föreställningarna genom åren och fick som så många andra ett särskilt varmt öga för Tainas fina person. ”Är Taina med i år”, frågade han flera gånger med hopp om att få återse denna charmiga kvinna. Taina utsågs i år som hedersmedlem i föreningen som uttryck för vår tacksamhet för hennes mångåriga arbete och insatser.

Trots att åren gav Taina en försämrad fysik och nedsatt hörsel ville hon hela tiden fortsätta att ta sig an nya roller. Ingenting, eller i vart fall väldigt lite, sågs som hinder eller problem för Taina. Hon var en genuin och varm entertainer. Ofta fick vi höra historier om hennes uppväxt som krigsbarn från Finland, om hur hon fick uppträda som liten flicka i radion och på olika scener, och hur dragspelet och sången blev till passioner i livet.

Taina trivdes i teatersällskapet och älskade verkligen att roa och möta sin publik. Så sent som kvällen innan Taina gick bort talade hon åter om att få spela teater och beträda scenen. Taina besökte då oss i ensemblen och premiären av ”Saxofonhallicken” omgiven av vänner och bekanta, framåtblickande och positiv som alltid. Så även om vi i Teater Proximus nu sörjer och saknar en uppskattad vän kunde tillfället att lämna livets scen nog inte ha blivit bättre. För oss är minnena av lilla kära Taina mycket ljusa.

Jonas Hellberg
Ordförande i Teater Proximus

(Nekrologen publicerades i Ölandsbladet 20 juli 2015)