Saxofonhallicken

saxofonDen 15 juli har tv-filmen Saxofonhallicken premiär som sommarteater på Öland. Föreställningen är en komisk betraktelse ”om stadshotellet som ungdomsgård för vuxna”, för att citera Lars Molin själv. För regin står skådespelaren Lars Sonnesjö och manusbearbetningen Jonas Hellberg. Det blir sjätte Molin-teatern som sätts upp.

Handlingen utspelar sig en vanlig onsdagskväll i Borgholm i mitten av 80-talet på ett nedgånget hotell. I centrum av handlingen kretsar en begynnande kärleksrelation mellan Vera och handelsresanden Börje Anderberg. På plats följer dansbandet de tafatta kontaktförsöken mellan Vera och Börje. Saxofonisten bestämmer sig för att hjälpa Vera på traven. Bandet spelar upp klassikern ”Petite fleur”. Igen och igen och igen …

Nytt är att handlingen i Tv-filmen Saxonfonhallicken från 1986 har vävts ihop med delar av teaterpjäsen I afton dans, som Molin skrev drygt tio år tidigare och som sattes upp på Göteborgs stadsteater 1978.

– Jag upptäckte att pjäsen I afton dans egentligen var en slags förebild till filmen. Flera karaktärer och stora delar av handlingen passade att föra samman med Tv-manuset. Det här blir därför en urpremiär med en hel del nya intriger och personligheter som jag tror att publiken kommer att tycka om. Dessutom är handlingen förflyttad till Öland och Borgholm, säger Jonas Hellberg, ordförande i Teater Proximus som också är ansvarig för bearbetningen.

– Vi ser fram emot ännu en teatersommar på norra Öland. I år har vi dessutom två nya ansikten på scenen, Märit Brandel och Simon Almljung, säger Lars Sonnesjö som regisserar för fjärde året. Till vardags arbetar Lars Sonnesjö som skådespelare på Byteatern, Kalmar läns teater, nu aktuell med Antigone.

IMG_6453
Rosie Petersson, Elisabeth Zander, Herbert Zander, Kerstin Petersson och Jonas Hellberg, är några av skådespelarna som ska roa publiken i sommar. Föreställningen bjuder på musik av Ted Ström.
En annan nyhet för i år är att föreställningen har live-musik och att musiken i huvudsak är skriven av Ted Ström. Ted Ström skrev också i stort sett all musik till Lars Molins TV- och filmproduktioner.

– Samspelet mellan handlingen och musiken blir extra spännande. Ted Ströms musik passar både för att skapa 80-talsstämning och för att förstärka tidsandan, säger Lars Sonnesjö.

Uppsättningen av Saxonfonhallicken bygger på ett unikt samarbete mellan teaterföreningen och Lars Molins efterlevande. Spelet sker i vacker miljö vid Gamla Gästgivaregården i Södvik på norra Öland. Totalt spelas 12 föreställningar.

Medverkar gör:

Mari Almljung, Simon Almljung, Agneta Berg, Erling Berg, Märit Brandel, Lasse Gottfriedz, Christian Gustavsson, Jonas Hellberg, Klara Hallengren Hellberg, Christer Horn, Bernt Lind, Kerstin Petersson, Rosie Petersson, Herbert Zander och Elisabeth Zander.

Musiker:

Saxofonist: Peå Johansson Gitarrist: Finn Sjöberg Trummis: Ola Paulsson

Av: Lars Molin Regi: Lars Sonnesjö Bearbetning: Jonas Hellberg Kostym: Cia Tegréus Scenografi: Cajsa Hedberg Sufflös: Birgit Gustafsson Scenteknik: Martin Hedberg och Johanna Strümpel Dekorsnickare: Mats Karlsson, Göran Stolt och Peo Björzén

Ett varm tack till: Lars Molins familj med barnen Rickard och Agneta, Kalle och Elisabeth på Gamla gästgivaregården i Södvik, Stefan på Golvbolaget i Kalmar, Borgholm energi, Borgholms kommun, Studieförbundet Vuxenskolan och många andra frivilliga och hjälpsamma människor!

Här kan du boka biljetter!