2012 Potatishandlarn

image

Sommaren 2012 satte Teater Proximus upp Lars Molins TV-film Potatishandlaren som utomhusteater. För regin stod åter skådespelaren Lars Sonnesjö från Byteatern.

Potatishandlaren är en kärlekskomedi som handlar om Märta, en medelålders kvinna som fortfarande bor tillsammans med sin far, änklingen Johansson, på dennes bondgård. Johansson oroar sig över att Märta aldrig ska hitta en make. Men så en dag kommer potatishandlaren Sture till gården…

Potatishandlaren hade premiär 1996 och tillhör en av Lars Molins senare TV-filmer. Filmen är uppskattad av publiken och innehåller flera dråpliga och numera klassiska scener som har en hög igenkänning. Filmmanuset baserar sig på en novell av Ulla Ekh ur samlingen Ingrid Bergmans fötter som publicerades 1985.

Märta, Emma Wickman, med sin Sture, spelad av Urban Petersson.

Märta, spelad av Emma Wickman, med sin Sture, Urban Petersson. Ett av Molins alla kärlekspar.

– Jag hade haft kontakt med Ulla Ekh och använt mig av hennes efterföljande böcker om Märta och Johansson. På så sätt kunde jag bygga ut berättelsen med karaktärer och händelser skriva av ursprungsförfattaren, vilket kändes roligt. Därtill hade jag kryddat handlingen med kärleksrivalitet, förvecklingar och naturligtvis en Ölandsanpassning, säger Jonas Hellberg, återigen ansvarig för manusbearbetningen.

Premiären hölls den 17 juli och totalt spelades föreställningen 12 gånger. Medverkar gjorde Erling Berg, Emma Wickman, Urban Petersson, Agneta Berg, Jonas Hellberg, Rosie Petersson, Christian Gustavsson, Taina Boberg, Christer Horn, Herbert Zander och Mari Almljung.