2009 Midvinterduell

image

Det andra Molin-året satte Teater Proximus upp en av Lars Molins mest kända och uppskattade tv-filmer. Midvinterduell, eller Mjölkpallen som många kallar den, hade premiär den 21 juli i Källa bygdegård. För bearbetningen och regin stod Jonas Hellberg. Föreställningen hade stora likheter med filmen, bland annat utspelades handlingen på vintern. Något som blev en utmaning för skådespelarna. Mitt under högsommaren agerade skådespelarna i tjocka rockar och pälsmössor inomhus i Källa bygdegård! Skidor, sparkstöttingar och mjölkbord – ja, allt fick plats på den lilla scenen. Den stora plogbilen i filmen ersattes dock av ljuset av en blinkande gul saftblandare och ljudet av en frustande lastbil. Två som svettades allra mest var huvudrollsinnehavarna Erling och Agneta Berg, erfarna amatörskådespelare från Kalmar, som var med i ensemblen för första året.

I Midvinterduell fick publiken följa småbrukaren Egon Lundins kamp mot Vägverket. Myndigheten ville riva Egons mjölkpall eftersom den enligt deras åsikt var olagligt byggd och utplacerad. Föreställningen handlade om en fri man som inte ville böja ned sig i en fråga som kan tyckas vara en skitsak. Egon tog upp en våldsam kamp för sin egen ägandes mjölkpall. För honom var den mycket viktig. Eller som han själv sa i föreställningen: ”Om dom inte frågar oss om en så´n skitsak som en mjölkpall, då kommer dom inte ens att fråga oss när dom kommer och skär ballarna av oss. Man är ingen stut!”

Agneta Berg och Erling Berg vid Egons mjölkpall.

Agneta Berg och Erling Berg vid Egons mjölkpall.

– Lars Molins barn var mycket behjälpliga i manusarbetet. Det enda kravet de slutligen ställde var att vi skulle bjuda in Vägverkets generaldirektör till premiären. En inbjudan skickades därför iväg. Under resans gång har barnen bland annat återgivit minnen och beskrivningar från filmen som deras pappa har berättat. Kontakter med filmens två huvudrollsinnehavare – Ingvar Hirdvall och Mona Malm – har också varit viktiga delar för att på bästa sätt överföra filmen till scenen, berättar Jonas Hellberg.

– Jag är mycket stolt över att både Ingvar Hirdvall och Mona Malm gav sin tid åt oss. De har lyckönskat projektet och ensemblen. Jag minns bland annat hur Mona Malm berättade för mig i telefon om hur kallt det var under inspelningen i Öregrund, särskilt om rumporna. Hon och Ingvar fick sitta timme in och timme ut på den iskalla mjölkpallen under tagningarna, säger Jonas Hellberg. Mona Malm skrev ett fint brev till Teater Proximus där hon lyckönskade ensemblen med en ”stor spark!”.

I rollerna sågs Erling Berg, Agneta Berg, Ludwig Sundström, Eric Carlsson, Jonas Hellberg, Emma Wickman, Gunilla Sundström, Yvonne Nyhlén, Eva Gardbeck, Birgit Gustavsson och Christian Gustavsson.