2008 Kunglig toilette

affisch-kungligDen 22 juli 2008 slog Teater Proximus upp dörrarna till Källa bygdegård. Inför en fullsatt salong gav ensemblen TV-komedin Kunglig toilette. För regin stod Britt-Marie Nilsson. Dåvarande Borgholms kommunalråd Lisbeth Lennartsson hade engagerats och agerade kommunalråd även i föreställningen. I premiärpubliken fanns delar av Lars Molins familj. En inbjudan hade även skickats till Hovet och Kungen och Drottningen. Något kungligt besök eller svar blev det dock aldrig.

– Inbjudan var faktiskt ett krav från Lars Molins familj för att vi skulle få göra om filmen till en scenuppsättning. Rätt så kul tänkt och ett smart sätt att få uppmärksamhet kring föreställningen. Skulle Kungen komma eller inte, det var frågan, minns Jonas Hellberg som hade gjort manusbearbetningen.

Liksom filmen var föreställningen en humoristisk och satirisk skildring av den upphetsade stämning som blir när kungen ska komma på Eriksgata. Handlingen var förflyttad till Öland och Källa. Alla ser fram emot besöken, inte minst den lokale ICA-handlaren som i pjäsen ser möjligheterna att få fler kunder. Stadshotellet i filmen blev till en kroppkakebod och många av exemplen plockades ur lokala sammanhang, till exempel den då pågående Kina-satsningen i Kalmar.

Lisbeth Lennartsson i mitten, dåvarande kommunalrådet i Borgholm, spelade kommunalråd i Kunglig Toilette.

Lisbeth Lennartsson i mitten, dåvarande kommunalrådet i Borgholm, spelade kommunalråd i Kunglig Toilette. Jonas Hellberg spelade PR-konsult och Emma Wickman lokal ICA-handlare.

I centrum för handlingen stod tvivlaren Egon Karlsson som ståndaktigt hävdade kravet om republik. Under de sista timmarna innan Eriksgatan uppstod dock en kris. Byborna hade glömt att det måste finnas en speciell kunglig toalett till hands. Uppdraget att i all hast få till en lyxtoalett gick till Egon Karlsson, som driver en byggfirma. När den stora dagen väl är inne går saker och ting trots all planering snett. I teaterns sista scen, liksom i filmen, blir Egon Karlsson själv den ende som använder toaletten, sjungandes Internationalen.

Medverkar gjorde Lisbeth Lennartsson, Eric Carlsson, Ann-Sofie Holmberg, Emma Wickman, Jonas Hellberg, Ingemar Johansson, Taina Boberg, Jan Boberg, Yvonne Nyhlén och Eva Gardbeck.