2016 Jag är ingen zoombie!

Familjen grupp in action

Holger, Jonas Hellberg, omgiven av sin familj. Sofi, Klara Hallengren Hellberg, Henka, Simon Almljung och Doris, Emma Wickman är alla självupptagna.

Teater Proximus satte sommaren 2016 upp Lars Molins TV-serie Jag är ingen zoombie! som utomhusteater på norra Öland. Föreställningen var en komisk pjäs om den stressade familjeförsörjaren Holger som en dag fick nog. För regin stod skådespelaren Lars Sonnesjö och manusbearbetningen Jonas Hellberg. Premiären var den 19 juli och sista föreställningen gjordes den 31 juli. Över 1 400 kom och såg föreställnigen.

Det var sjunde året som Teater Proximus iscensatte en av Lars Molins TV-filmer. 2016 föll valet på TV-serien Zoombie som sändes av Sveriges Television i tre delar 1982. Föreställningen handlade om Holger som en dag får höra att han är en ”jävla zombie”. Trött på kontorslivet och alla problem där hemma, bestämmer han sig plötsligt för att sluta gå till jobbet och vara ”bankomat” åt sin familj. Han eldar upp alla kontanterna och kreditkorten på utegrillen. Med metspöet under armen tar han dagen som den kommer. Holgers uppbrott skapar kaos i familjen. Vem ska nu betala för deras shopping, gymkort och mobilräkningar? Kommer ”den gamle” Holger att komma tillbaka?

Så här beskrev Lars Molin sin TV-serie:

”Jag är ingen Zoombie är en familjekomedi med mannen i centrum. Det är en vacker och sedelärande berättelse om en lönnfet, medelålders och livskrisande mellanchef på Försäkringskassan. Vi får följa den av familjen hånade och utnyttjade Holger Jacobsson i hans svåra kamp, från förpuppning till flygvärdig fjäril.” 

Familjen snor pengar

Holger börjar tröttna på att vara ”bankomat” åt sin familj.

– Det är en modern och tidlös pjäs. Den ställer frågan om det är möjligt att ta sig ur livets evigt snurrande ekorrhjul. Föreställningen ger ett hoppfullt svar. Det går att förändra sitt liv, säger Lars Sonnesjö, regissör.

– Jag ser stora likheter mellan Den tatuerade änkan och Zoombie. Här låter Lars Molin familjeförsörjaren Holger fly från det tunga ansvaret med jobb, fru och barn. I den tatuerade änkan var det Ester som flydde från hemmets bojor. Zoombie är en slags svensk version av amerikanska filmen Falling Down. Men istället för att gå lös med basebollträ och gevär så tar Holger sitt metspö under armen och dricker lite hembränt med grannen, säger Jonas Hellberg, ordförande i Teater Proximus som bearbetat manuset.

Vid sidan av familjen så innehåller pjäsen flera andra fina rollgestalter, som exempelvis den filosoferande fiskaren Ernst-George och den sjukskrivne läraren Beda med bakgrund i kemi.banner ölandsbladet

– Ensemblen bestod av nio skådespelare. Vi har tillsammans haft en härlig  teatersommar på norra Öland, säger Lars Sonnesjö som regisserade för femte året. Till vardags arbetar Lars Sonnesjö som skådespelare på Byteatern, Kalmar läns teater, nu aktuell med pjäsen Himladrumlar.

Uppsättningen av Jag är ingen zoombie! bygger på ett unikt samarbete mellan teaterföreningen och Lars Molins efterlevande. Spelet skedde i vacker miljö vid Södviks gamla Gästgivaregård på norra Öland. Totalt spelades 12 föreställningar.

Medverkade gjorde: Jonas Hellberg, Emma Wickman, Simon Almljung, Klara Hallengren Hellberg, Bernt Lind, Mari Almljung, Herbert Zander, Elisabeth Zander och Christian Gustafsson.

Speldagarna var följande: 19/7, 21/7, 23/7, 24/7*, 25/7, 26/7, 28/7, 30/7* och den 31/7* klockan 19:00. * Föreställningen spelades även klockan 15:00

Biljettpriset var 150 kronor och försäljningen skedde genom Ölands Turistbyrå, 0485-890 00.

Föreställningen gjordes med stöd av Borgholms kommun, Borgholms energi och Vuxenskolan.