2015 Saxofonhallicken

affisch bildDen 15 juli hade tv-filmen Saxofonhallicken premiär som sommarteater på Öland. Föreställningen var en komisk betraktelse ”om stadshotellet som ungdomsgård för vuxna”, för att citera Lars Molin själv. För regin stod skådespelaren Lars Sonnesjö och manusbearbetningen Jonas Hellberg. Det var sjätte Molin-teatern som sattes upp.

Handlingen utspelade sig en vanlig onsdagskväll i Borgholm i mitten av 80-talet på ett nedgånget hotell. I centrum av handlingen kretsade en begynnande kärleksrelation mellan Vera och handelsresanden Börje Anderberg. På plats följde dansbandet de tafatta kontaktförsöken mellan Vera och Börje. Saxofonisten bestämde sig för att hjälpa Vera på traven. Bandet spelade upp klassikern ”Petite fleur”. Igen och igen och igen …

Nytt var att handlingen i Tv-filmen Saxonfonhallicken från 1986 hade vävts ihop med delar av teaterpjäsen I afton dans, som Molin skrivit drygt tio år tidigare och som sattes upp på Göteborgs stadsteater 1978.

– Jag upptäckte att pjäsen I afton dans egentligen var en slags förebild till filmen. Flera karaktärer och stora delar av handlingen passade att föra samman med Tv-manuset. Det blev därför en urpremiär med en hel del nya intriger och personligheter. Dessutom var handlingen förflyttad till Öland och Borgholm, berättar Jonas Hellberg, ordförande i Teater Proximus som också varit ansvarig för bearbetningen.

2015 sågs två nya ansikten på scenen, Märit Brandel och Simon Almljung. Lars Sonnesjö regisserade för fjärde året. En annan nyhet för året var att föreställningen hade live-musik och att musiken i huvudsak var skriven av Ted Ström. Ted Ström skrev också i stort sett all musik till Lars Molins TV- och filmproduktioner.

– Samspelet mellan handlingen och musiken blev extra spännande. Ted Ströms musik passade både för att skapa 80-talsstämning och för att förstärka tidsandan, berättar Lars Sonnesjö.

Totalt spelades 11 föreställningar för cirka 2 500 i publiken. På premiären kom Gunilla Jensen, aktuell med sin nya biografi om Lars Molin. Gunilla berättade om boken och signerade i pausen.

Medverkar gjorde:

Mari Almljung, Simon Almljung, Agneta Berg, Erling Berg, Märit Brandel, Lasse Gottfriedz, Christian Gustavsson, Jonas Hellberg, Klara Hallengren Hellberg, Christer Horn, Bernt Lind, Kerstin Petersson, Rosie Petersson, Herbert Zander och Elisabeth Zander.

Musiker:

Saxofonist: Peå Johansson Gitarrist: Finn Sjöberg Trummis: Ola Paulsson

Av: Lars Molin Regi: Lars Sonnesjö Bearbetning: Jonas Hellberg Kostym: Cia Tegréus Scenografi: Cajsa Hedberg Sufflös: Birgit Gustafsson Scenteknik: Martin Hedberg och Johanna Strümpel Dekorsnickare: Mats Karlsson, Göran Stolt och Peo Björzén.